…začne se s semenom…
Tega se v našem podjetju zavedamo že dobro desetletje. Skrbimo, da vsem, ki živijo od pridelave zelenjave, in tistim, ki jim vrtičkarstvo pomeni način življenja ponudimo prav to; zanesljiv začetek na dolgi poti do pridelka.

…začne se s semenom…
Tega se v našem podjetju zavedamo že dobro desetletje. Skrbimo, da vsem, ki živijo od pridelave zelenjave, in tistim, ki jim vrtičkarstvo pomeni način življenja ponudimo prav to; zanesljiv začetek na dolgi poti do pridelka.
Solata je ena od najbolj priljubljenih in razširjenih vrst zelenjave, saj jo lahko pridelujemo v vseh geografskih pasovih. To rastlinsko ...
Solata je ena od najbolj priljubljenih in razširjenih vrst zelenjave, saj jo lahko pridelujemo v vseh geografskih pasovih. To rastlinsko vrsto sestavlja veliko število podzvrsti in tipov, ki se ločijo po obliki rozet, obliki in barvi listov. Solata je rastlina, ki najbolj uspeva spomladi in jeseni. Novejše selekcije, predvsem krhkolistnih tipov solat, pa ob ustrezni tehnologiji omogočajo tudi pridelavo poleti. Kljub temu pa se solata najbolj ”počuti” v temperaturnem območju med 10 in 20 stopinj Celzija. Rada ima s humusom dovolj bogata tla. Zelo pomembna je redna oskrba z vodo. V Sloveniji pridelujemo največ solat, podobnih ” ljubljanski ledenki”, avtohtoni slovenski sorti, ki so jo že v prejšnjem stoletju na ljubljanski tržnici prodajale trnovske solatarice.
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | POBIRANJE |
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
bacchus
I. | II. | III. | IV. | V. | VI. | VII. | VIII. | IX. | X. | XI. | XII. | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PRESAJANJE | ||||||||||||
POBIRANJE |
Zelje je tradicionalno zelo priljubljena vrsta zelenjave v Sloveniji. Zanjo namenimo največ površin namenjenih vrtninam. Najbolj cenimo sorte in hibride ...
Zelje je tradicionalno zelo priljubljena vrsta zelenjave v Sloveniji. Zanjo namenimo največ površin namenjenih vrtninam. Najbolj cenimo sorte in hibride zelja za kisanje, sadimo pa tudi zgodnje in poletno zelje. V nadaljevanju si poglejte naš asortiment.
Cvetača je za gojenje ena od najbolj zahtevnih kultur. V Sloveniji jo tržno pridelujemo malo. Še posebej poleti, ko je ...
Cvetača je za gojenje ena od najbolj zahtevnih kultur. V Sloveniji jo tržno pridelujemo malo. Še posebej poleti, ko je brez ustrezne tehnologije uspeh pridelave vprašljiv. Hazera v svojem asortimentu ponuja hibride, ki jih je mogoče pridelovati tekom celega leta, od pozne pomladi do pozne jeseni.
Pridelava brokolija, bližnjega sorodnika cvetače, v Sloveniji narašča. Je manj zahteven od cvetače, vendar je treba biti pri izbiri hibrida ...
Pridelava brokolija, bližnjega sorodnika cvetače, v Sloveniji narašča. Je manj zahteven od cvetače, vendar je treba biti pri izbiri hibrida in termina presajanja previden. Velikokrat lahko ob nagli spremembi temperature nastanejo slepe sadike.
Brstični ohrovt je prava jesenska hranilna ‘bombica’. Vsebuje mnogo hranilnih, po nekaterih raziskavah, celo zdravilnih snovi. Je tudi ena od ...
Brstični ohrovt je prava jesenska hranilna ‘bombica’. Vsebuje mnogo hranilnih, po nekaterih raziskavah, celo zdravilnih snovi. Je tudi ena od redkih zelenjadnic, ki si jo pozimi lahko privoščimo svežo; pobiramo ga namreč od zgodnje jeseni do pomladi.
Brilliant f1 prilagodljiv, roden in okusen hibrid
Brilliant f1 prilagodljiv, roden in okusen hibrid
Brilliant f1 prilagodljiv, roden in okusen hibrid
Paprika je bogat vir pomembnih hranil, zato je danes nepogrešljiv del zdrave prehrane. Plodovi so različnih oblik, barv in okusov. ...
Paprika je bogat vir pomembnih hranil, zato je danes nepogrešljiv del zdrave prehrane. Plodovi so različnih oblik, barv in okusov. V Sloveniji je še vedno najbolj priljubljen tip bele prizmatične paprike sladkega okusa, ki ji pogovorno rečemo ”babura”. Poleg teh pa lahko v našem asortimentu paprik madžarskega semenarskega podjetja Duna-R najdete še vse ostale tipe paprik.
ZSOFIA f1 pekoča paradižnik paprika
Čeprav paradižniku bolj ustreza zmernejše podnebje in je zelo občutljiv na nižje temperature, si tudi v Sloveniji ne moremo zamisliti ...
Čeprav paradižniku bolj ustreza zmernejše podnebje in je zelo občutljiv na nižje temperature, si tudi v Sloveniji ne moremo zamisliti vrta brez te zelo razširjene vrste zelenjave. Zreli rdeči plodovi paradižnika vsebujejo veliko likopena, kateremu pripisujejo antikarcenogen učinek. Na trgu najdete veliko vrst paradižnika različnih oblik, barv in velikosti. Vilmorin je že pred leti med prvimi predstavil t.i. pink; roza paradižnike, ki se odlikujejo po svoji zgodnosti in odličnim okusom. Je tudi vodilni ponudnik ovalnih ”Roma” tipov paradižnika. V priloženem letaku si poglejte opise dveh naših najbolj priljubljenih hibridov.
Korenček je ena od najbolj razširjenih vrtnarskih kultur, saj ga gojijo tako rekoč po celem svetu. Zaradi svoje prehranske vrednosti ...
Korenček je ena od najbolj razširjenih vrtnarskih kultur, saj ga gojijo tako rekoč po celem svetu. Zaradi svoje prehranske vrednosti je prisoten v vseh kuhinjah sveta. Pridelava korenčka v Sloveniji se širi; veseli nas, da lahko semenarska hiša Vilmorin svojim pridelovalcem ponudi enega najboljših asortimentov te zelenjadnice na svetu.
Por je vrsta zelenjave, ki ji popularnost skokovito narašča. Tudi poru pripisujejo zdravilne učinke; predvsem zaradi ugodnega vpliva na srce ...
Por je vrsta zelenjave, ki ji popularnost skokovito narašča. Tudi poru pripisujejo zdravilne učinke; predvsem zaradi ugodnega vpliva na srce in ožilje. Semenarsko podjetje Hazera je še posebej znano po svojem asortimentu pora, zato vam lahko ponudimo odlične sorte in hibride.
• zelo zgodnja sorta
• pokončen, srednje širok list, intenzivno zelene barve s tanko voščeno prevleko
• bel del stebla dolg (25-35 cm) z lepim ravnim dnom (brez odebelitev)
• se lepo čisti
• zgoden hibrid, posebej primeren za presajanje sadik
• zelo toleranten na cvetenje
• dobra izenačenost in visok pridelek
• se lepo čisti
• sorta za jesensko in zimsko pridelavo z dobro odpornostjo na nizke temperature
• Pokončen, širok list, temno zelene barve s tanko voščeno prevleko
• bel del stebla dolg (20-25 cm) z lepim ravnim dnom
Motovilec običajno sejemo lahko pa ga pridelujemo tudi iz sadik. Tehnologijo, ki smo jo skupaj z našim avstrijskim partnerjem Jungpflanzen Scherr predstavili pred leti, so sprejeli tudi naši pridelovalci saj prinaša kup prednosti pred tradicionalnim načinom pridelave motovilca. Kasnejše sajenje, ki omogoča prejšnji kulturi daljšo rast. Manj plevela, hitrejše nabiranje, bolj čist pridelek, man pranja, 2xvečji pridelek v primerjavi z tradicionalnim načinom pridelave.
Zadovoljni uporabniki v akciji.
Zadovoljni uporabniki v akciji.
Podjetje Vilmorin je letos oktobra v Novem Sadu pripravila dneve korenčka. Kot vodilni svetovni žlahtnitelj in pridelovalec kakovostnega semena korenčka je svojim distributerjem in vodilnim pridelovalcem v regiji predstavil nove hibride ter predstavil prihajajoče trende žlahtnjenja in dodelave semena. Naj omenim le začetne uspehe pri odpornosti na rastlinske škodljivce (korenjeva muha) in novo obliko dodelave semena z trgovskim imenom ACTIVATION SEEDS. S tem postopkom skrajšajo čas in odstotek kalitve po setvi. Zares vzorno pripravljeno poskusno polje je gostil gospod Janko Medveđ, največji pridelovalec korenja v Srbiji.
Avgusta smo skupaj s kolegi iz Panvite obiskali novo poskusno postajo podjetja Duna-R Kft v Szentesu na Mađžarskem. Prijazna gostitelja Jozsef Rusko (žlahtnitelj in lastnik podjetja) in Attila Ruzsthi (direktor prodaje) sta nam predstavila delovanje podjetja in nas popeljala na ogled novih pridelovalnih objektov. Zanimiva je bila primerjava pridelave na hidroponski način (v kokosovih vlaknih), klasične pridelave v zaščitenem prostoru in pridelave na prostem. Seznanili smo se z več kot dvajsetimi novimi hibridi paprik vseh tipov: babur, kapij, paradajzaric in ostalih vrst koničastih tipov. Za nas sta bila še posebej zanimiva dva nova hibrida rumenih babur Lisenka F1 in Bernita F1. Obe smo letos preizkusili tudi v Sloveniji. Zaradi dobrih rezultatov smo oba hibrida že vključili v letošnjo ponudbo.