Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež – Aronix Kmetijske Dejavnosti

Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež – Aronix

Podjetje Aronix vam nudi največjo izbiro izdelkov iz aronije na enem mestu. Nudimo vam plodove aronije, 100% naravni sok iz aronije, sadike aronije, posušene jagode aronije, džem iz aronije in čaj iz posušene aronje.

Sok iz aronije je narejen s 100% sadnim deležem, brez dodnega sladkorja ali vode. Je hladno stiskan in popolnoma čist. 1 liter soka iz aronije košta 8,30€, 0,75 litra pa 6€. Dobavljiv je tudi v Big bag vrečah po 5 litrov po ceni 25€.

Plodove aronije prodajamo po sistemu naberi si sam lahko pa kupite že obrano svežo aronijo letnik 2016. Cena za kg je 8,00 €, če sami naberete pa 6,00 € odvisno od količine – večja količina, nižja je cena. Pri večjem naročilu vam jo tudi dostavimo na dom. Nudimo tudi zamrznjene plodove goji jagod in aronije.

Aronijo pridelujemo sami, saj imamo več lastnih nasadov po Sloveniji in na Hrvaškem. Naša pridelava je ekološka, saj aronija ne potrebuje škropljenja, nima škodljivcev in je odporna na onesnaženje in bolezni.

Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež - Aronix 011

Aronija – zdravilna rastlina

Aronija je rastlina – grm, ki ne potrebuje veliko vzdrževanja, plodovi pa imajo veliko zdravilno moč. Aronija sodi med jagodičevje in je v sorodu s hruško in jerebiko. Poleg črne (melanocarpa) poznamo tudi škrlatno (prunifolia) in rdečo (arbutifolia) aronijo.
Aronija prihaja iz Severne Amerike, kjer so jo že Indijanci gojili in uporabljali kot zdravilo pri prebavnih težavah, prehladu in gripi. Iz listov aronije pa so pripravljali čaj s katerim so si celili rane.
V Evropo so jo prinesli iz dekorativnih razlogov, saj ima grm prelepo rast, lepo in bogato cveti, krasijo ga prečudoviti črni plodovi, v jesenskem času pa listi zažarijo v ognjeno rdeči barvi.
Aronija zraste v obliki grma dva metra visoko, mnogi pa jo oblikujejo v manjše drevo. Aronija je v Evropi najbolj razširjena v Rusiji, Bolgariji, Poljski, Švedski in Finski. Tudi v Sibiriji je gojenje aronije zelo razširjeno (zelo dobro prenese mraz do -48 stopinj celzija) zato jo mnogi imenujejo »sibirska borovnica«. Rastlina je tudi zelo dobro odporna na sušo in vročino (prenese do +40 stopinj celzija), nima škodljivcev, je odporna na onesnaženje in bolezni, ne potrebuje škropljenja (pridelujemo jo ekološko) in uspeva tudi na kamnitih tleh.
Aroniji ugaja sončna do pol-sončna lega. Uspeva na vseh tipih zemljišč in nadmorskih višin, najbolje uspeva v bolj vlažnih, odcednih tleh.
Cveti v aprilu, cvetovi so beli in združeni v socvetja, plodove pobiramo konec avgusta in v začetku septembra. Jagode so podobne ribezovim, so temno vijolične skoraj črne barve, ko dozorijo, ne odpadejo in ne gnijejo, edini problem so lahko ptiči, ki jih imajo radi. Jagode niso ravno slastne, saj so grenko kiselkastega okusa, so pa zelo aromatične. Aronija prvič obrodi po treh letih, največjo rodnost pa doseže med šestim in osmim letom. Aronijo sadimo zgodaj pomladi, jeseni in pozimi, vendar zemlja ne sme biti zmrznjena.

Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež - Aronix 04

Aronija – mavrica vitaminov

Aronija je prava zakladnica vitaminov, rastlina vsebuje vse ključne vitamine B9, B6, B3, B2, B1, A, E, C, potrebno je izpostaviti redek vitamin P, ki skrbi za pravilno delovanje in absorpcijo vitamina C, v jagodah najdemo tudi veliko železa, mangana, fosforja, joda, kalija, kalcija in cinka. Priporočljivo je, da vsak dan pojemo pest jagod ali popijemo deciliter soka.

 

Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež – Aronix

 

GALERIJA

KONTAKT


  ZDRAVILNE LASTNOSTI ARONIJE

  Zdravilne lastnosti aronije

  Aronija je naravnost čudodelna za človekov organizem, ugotavljajo poznavalci, saj telo čisti škodljivih snovi in težkih kovin, zato naj bi se uspešno borila celo proti rakavim obolenjem, predvsem na možganih, pljučih, dojkah, debelem črevesu in jetrih.

  Kot izjemen antioksidant (pri tem se še posebno izkaže predvsem mnogo trpežnejša sibirska aronija), saj vsebuje celo več tanina in flavonoidov kot borovnice, zavira rast prostih radikalov in ohranja zdravje ter vitalnost celic, s tem pa upočasnjuje proces staranja in preprečuje nastanek kroničnih bolezni. Plodovi aronije pospešujejo prekrvavitev, povrhu pa znižujejo raven slabega holesterola in trigliceridov ter podpirajo srčno-žilni sistem; mnogi zatrjujejo, da pomagajo pri migrenah in glavobolih, znižujejo krvni pritisk in blagodejno delujejo na želodec. V mrzli jeseni je nedvomno dobrodošel še podatek, da aronija krepi odpornost, preprečuje bakterijska in virusna vnetja ter spodbuja delovanje žolčnika in jeter. Oči varuje pred sivo mreno, kožo pa pred škodljivimi sončnimi žarki in melanomom ter znaki staranja, pomaga pri sladkorni bolezni in pri neustreznem delovanju ščitnice, spodbuja celjenje ran, mnogi pa so prepričani, da preprečuje celo pojav demence.

  Aronija varna za uživanje že od prvega leta življenja

  Aronija, izvorno severnoameriški grm, ki doseže največ dva metra višine, zori konec avgusta in septembra. Plodove lahko shranimo tudi v zamrzovalniku ali pa posušimo (tako tudi liste) in si po želji pripravljamo osvežilne napitke ali druge dobrote. Rastlina je bogata z vitamini, saj vsebuje vse ključne, C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, in z minerali, predvsem cinkom, železom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforjem in jodom: najbolje je, da jagode, ki so sicer trpkega okusa, uživamo sveže (od 200 do 300 gramov na dan), številni proizvajalci pa rastlino ponujajo kot čaj ali sok; domiselnejši bodo pripravili marmelado, sirup, kompot, celo vino, liker in žganje, najučinkovitejši pa je seveda sveže stisnjen sok brez sladkorja ali drugih dodatkov. Raziskave kažejo, da je aronija varna za uživanje že od prvega leta življenja, po posvetu z zdravnikom celo v nosečnosti, in ker ne vsebuje glutena, je priporočljiva tudi za občutljive. Zgodovina kaže, da so Indijanci modro vijoličaste plodove uporabljali predvsem kot zdravilo pri prebavnih težavah, gripi in prehladu, iz listov pa so pripravljali čaj za celjenje ran.

  IZDELKI IZ ARONIJE

  V podjetju Aronix vam nudimo največjo izbiro izdelkov iz aronije na enem mestu.

  Naš prodajni program vključuje:

  • plodove aronije
  • 100% naravni sok iz aronije
  • sadike aronije
  • posušene jagode aronije
  • džem iz aronije
  • čaj iz posušene aronje

  Izdelki iz aronije, sadike aronije, aronija sadež - Aronix 03