Ekološko pridelano sadje, prodaja ekološkega sadja, ekološko pridelana jabolka Kmetijske Dejavnosti

Ekološko pridelano sadje, prodaja ekološkega sadja, ekološko pridelana jabolka

Na ekološki kmetiji Viktorja Pavliča v naseljih Zdole in Brezina pri Brežicah se ukvarjamo z ekološko pridelavo sadja. Poglavitna dejavnost kmetije je ekološka pridelava jabolk, saj na biološki način pridelujemo kar devet različnih jabolčnih sort. Na kmetiji pridelujemo tudi jabolčni kis, jabolčni sok in suho sadje (jabolka in hruške), vse narejeno iz ekološko pridelanega sadja.

V svojih sadovnjakih pridelujemo veliko različnih vrst jabolk: Piroz, Luna – Parosana kisla, Opal, največ pa  Topaza. Z ekološko pridelavo sadja smo se začeli ukvarjati pred več kot 15 leti, ker smo nagnjeni k naravi, zanima nas zdrava, kvalitetnejša hrana, pridelana na naraven način in neradi onesnažujemo okolje. Imamo 8,5 ha površin sadovnjakov in to površino še vedno širimo. Večina sadovnjakov je pokritih s protitočnimi mrežami.

Proti škodljivcem in nastanku bolezni se borimo le z okolju prijaznimi in ekološko neoporečnimi sredstvi. Ne uporabljamo pesticidov, nitratov in podobnih snovi.

Ekološko pridelano sadje, prodaja ekološkega sadja, ekološko pridelana jabolka - viktor pavlič 002

“Filozofija pridelave sadja na ekološki način pomeni predvsem živeti z naravo in pridelati za zdravje zelo koristno sadje, brez ostankov pesticidov, nitratov in podobnih snovi. Naš največji izziv v prihodnosti je povečati ekološko proizvodnjo sadja, hkrati pa začeti pridelovati tudi ekološke vrtnine.”

Ekološko pridelano sadje, prodaja ekološkega sadja, ekološko pridelana jabolka - viktor pavlič 005

Spomladi škropimo z žvepleno apneno brozgo proti zimskim škodljivcem, kot sokaper, plesni, glivice, sajavost, grenka pegavost… Sadovnjak gnojimo z naravnim gnojem, ki ga po analizi zemlje dodamo do 30 ton na 1 ha plodov. Pred cvetenjem škropimo z oljem Nimazal (olje, ki preprečuje oz. odganja sivo mokasto uš) in nastavimo hormonske vabe (špagete), ki z vonjem zmanjšujejo nastanek populacije zavijača (črva), ki ga ni moč popolnoma izkoreniniti. Vabe samo zavajajo samce, da ne iščejo samičk, temveč se vrtijo okoli vab. Na leto drevesa okopljemo približno 6-krat. Kar se tiče ostalih škropiv, je glavno sredstvo žveplena apnena brozga, s katero v kasnejši fazi, po cvetenju, škropimo približno vsakih 10 – 12 dni. To so zelo majhni odmerki – cca. 10 l škropiva na 1 ha (približno 1%). S tem preprečujemo nastanek plesni in pojava glive sajavosti.

Naš sadovnjak je na dokaj nizkem, zato imamo kar nekaj težav s sajavostjo. Hitro se začne megliti (že julija in avgusta), megla povzroča nastanek majhnih črnih pikic.  Z žvepleno apneno brozgo škropimo do konca julija (dokler temperatura še ni nad 25°C), kasneje pa  z ekokanom (s kalijevem milom), in sicer v nočnih urah, saj je čez dan preveliko izhlapevanje.  Če začne deževati (20 – 30 l dežja na m2), se škropivo spere in postopek je treba ponoviti. To so do septembra (čas obiranja) glavna dela.

Čez zimo je potrebno še rezati, nato vezati, enkrat na leto je potrebno opleti okoli jablan (pri nas namreč ni herbicidov), vmes je tudi mulčanje. Vsi postopki so predpisani v pravilniku. Če hočemo imeti certifikat za BIO pridelavo hrane, moramo namreč vse zapisovati, shranjevati račune od uprabljenih sredstev … Vsekakor pa ne smemo uporabljati snovi, ki so prepovedane v tem projektu.

Ekološko pridelano sadje, prodaja ekološkega sadja, ekološko pridelana jabolka – VIKTOR PAVLIČ – NOSILEC DOPOLNILNE DEJAVNOSTI NA KMETIJI

GALERIJA

POVPRAŠEVANJE

[contact-form-7 id="154" title="Post main contact SL"]