Najem, izposoja, oddajanje avtodoma Avtomobilizem in Vozila, Prosti čas in Sprostitev, Turizem

Najem, izposoja, oddajanje avtodoma

Avtodom oziroma pot z avtodomom je zagotovo en od zanimivejših in svobodnejših načinov preživljanja prostega časa ali potovanja.

Potovanje z avtodomom vam daje možnost, da se lahko z avtodomom premaknete iz kraja v kraj, si ogledate znamenitosti in posebnosti posameznih krajev, povsem in samo po vaših lastnih željah in poteh. Lahko pa tudi ležerno potujete in začutite utrip tuje dežele, vasi in krajev, kamor vas odpeljejo kolesa avtodoma.

Veliko nas je že navdušenih nad potovanji z avtodomom. Eni potujemo z avtodomi samo v prostem času ali za zabavo, drugi z avtodomom opravijo tudi poslovne poti.

Nekateri najdejo z avtodomom poti do zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, drugi uživajo v zabaviščnih in adrenalinskih parkih ali na glasbenih koncertih, eni spet najdejo svoje zadovoljstvo v mirnih pokrajinah sredozemskih držav.

Poslovne poti na sejme z izposojenim avtodomom so vse bolj priljubljene pri podjetnikih, še posebej zaradi ugodnega razmerja med stroški in udobjem ter možnostmi, ki jih najem avtodoma nudi.

najem-izposoja-oddajanje-avtodoma-UNIKS-002 DC7A67121

NAJEM AVTODOMA

Avtodomi iz naše ponudbe avtodomov za najem vključujejo vse, kar lahko najdete v povprečnem stanovanju. Internet ni več vprašanje, kuhinja, kopalnica, spalnica, klimatska naprava – vse to vključuje življenje sodobnega nomada, ki potuje z avtodomom. Nordkapp kar naenkrat bližje, kot si mislite!
Potovanje z avtodomom je doživetje. Ni pomembno koliko ste stari, kakšne so vaše potovalne navade, ni pomembno ali boste avtodom najeli ali kupili:
tako avanturo si morate privoščiti vsaj enkrat v življenju ali kot sami radi trdimo: z avtodomom boste vsepovsod doma.

Nikoli več vam ne bo treba spati v hotelu

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste morali spremeniti potovalni načrt, ker v določenem terminu niste dobili proste sobe? Če potujete z avtodomom, teh težav ne boste imeli in ko se vam bo zahotelo v enem kraju preživeti še nekaj noči dlje, se ne boste več ukvarjali s tem, kje dobiti prosto sobo. Luksuz par excellence! Vseeno se pred vsakim potovanjem pozanimajte, kakšna je politika potovanja z avtodomom v tuji državi. Načeloma velja, da ne smete spati kar na parkirišču, ampak si morate rezervirati prostor v kampu ali na drugemu podobnemu mestu, ki dovoljuje prenočitev v avtodomu.

Potovati z avtodomom je način življenja

Če ste do zdaj veliko potovali, boste od zdaj dalje še več. Tudi v Sloveniji obstaja nekaj društev lastnikov avtodomov, ki poleg rednih letnih srečanj organizirajo tudi skupne izlete. Potovanje z avtodomom je odlično, potovanje v skupini avtodomov je neprecenljiva izkušnja. Države, v katere boste potovali boste spoznali na popolnoma drugačen način, kot če bi potovali z avto, letalom ali turistično agencijo.

AVTODOM

Naša ponudba

Najem, izposoja, oddajanje avtodoma, uniks, DC7A6717-Editar1

Avtodom Benimar Mileo 263

BENIMAR MILEO 263 Moderno zasnovan in izjemno komforten polintegrirni avtodom, kjer se ležišče spusti s stropa. Vozilo je na Fiat ...

Avtodom Benimar Mileo 263

Najem, izposoja, oddajanje avtodoma, uniks, DC7A6717-Editar1

BENIMAR MILEO 263

Moderno zasnovan in izjemno komforten polintegrirni avtodom, kjer se ležišče spusti s stropa. Vozilo je na Fiat platformi 35L/JTD 130KM. V dolžino meri 7,39cm, ima 6 ležišč in 5 homologiranih sedežev. Vozilo je letnik izdelave 2016 in je popolnoma opremljeno za brezskrbno potovanje v vseh letnih časih.

VOŽNJA

Fiat Ducato zadnje generacije je odličen sopotnik in prav nič čudno ni, da ima daleč največji tržni delež med osnovnimi vozili. Preskušanec je bil »postavljen« na 16-palčna lita platišča. Voznika pa je najbolj razveselil močnejši motorni agregat z robotiziranim menjalnikom, ki preverjeno poskrbi za prijetnejšo in manj stresno vožnjo – predvsem na daljših avtocestni odsekih in vožnji po podeželskih cestah, medtem ko sam pri vožnji navkreber raje pretikam ročno.
Sedeži so serijski, a nekoliko dodelani in oblečeni v oblazinjenje dnevnega prostora. Položaj za volanom je dobro poznan. Poraba bo seveda odvisna od teže noge voznika, kljub ravni strehi vozila in veliki višini pa se tudi ob agresivnejši in hitrejši vožnji ne bi smela dvigniti nad 12 litrov na sto prevoženih kilometrov. Mileo 263 je dolg 739 centimetrov, velik previs preko zadnje osi pa zahvaljujoč visokemu zadku ne bo preveč moteč pri cestnih neravninah. Bolj pazljivi boste morali biti pri manevrih vstran.

TEHNIKA

Avtodomi Benimar so serijsko bogato opremljeni. Vhodna vrata so Hartalova in imajo dodano okno in košek za smeti. Ponašajo se z dvotočkovnim zapiranjem, upravljamo pa jih z daljinskim upravljavcem. Pri Benimarju so odpiranje uredili tako, da lahko vrata odklepamo ločeno – simbol odpiranja tovornega prostora na ključu namreč odklepa vrata bivalnega prostora, gornji pa vrata voznikove kabine. Doslej smo to rešitev videli le pri precej dražjih modelih.
Toplozračni grelec Truma Combi 6, ki greje tudi na elektriko (sicer s samo 2 kW moči) že ima novo kontrolno ploščo Truma CP Plus iNet, ki za doplačilo (vgradnjo posebnega modula) omogoča upravljanje ogrevanja kar preko aplikacije na pametnem telefonu ali tablici.
Vgrajena kontrolna plošča nudi dovolj informacij o stanju vozila. Še to: vsa vgrajena svetila so v tehniki LED. Električna oprema je shranjena pod kavčem, priklop na električno omrežje pa je na levem boku. V bivalnem delu je kar nekaj vtičnic 12V, dodali pa so tudi vtičnici USB, ki bosta razveselili naše milenijce …

KUHINJA

Kuhinjo so namestili levo od vhoda. Kuhinjski pult je relativno visok (nameščen na višini 97 centimetrov) in izveden v obliki črke L in širok 87 centimetrov. Pod pultom so uporabni predali. Kuhalnik ima tri gorilce, zelo me je razveselil deljen pokrov, ki nudi nekaj dodatne delovne površine med pripravo obrokov. V sezoni 2018 so dodali celo kuhinjsko napo, tako da bo kuhinja zadovoljila tudi najbolj zahtevne. Korito ima pokrov, dodali so plastični odcejalnik, ki je lahko tudi rezalna deska. Nasproti kuhinje stoji hladilnik kompaktne širine in s prostornino 140 litrov. Spodaj je ločen izvlečni predal za pijačo, kamor pospravimo devet plastenk prostornine 1,5 litra. Odlična rešitev, saj težke pijače ne vozimo več na vratih hladilnika.

DNEVNI PROSTOR

V prednjem delu se nahaja velik in precej svetel dnevni prostor. Zahvaljujoč velikemu panoramskemu oknu nad voznikovo kabino kljub dvižni postelji nad jedilno mizo prostor ni prav nič utesnjen. Namenjen je peterici, ki se bo zlahka udobno namestila okrog velike mize. Klop v obliki črke L je na levi strani, na desni pa je večji kavč širine 98 centimetrov. Jedilna miza je velika 110 x 55,5 centimetra in nameščena na solidno trdni nogi. Prednja sedeža sta vrtljiva in lepo nastavljiva. Tudi obračanje bo relativno preprosto. Nad voznikovo kabino je nekaj polic, viseče omarice pa so pod dvižnim ležiščem. Zaradi domiselne zasnove sedežne skupine umikanje blazin ob pomiku postelje ni potrebno.

SPANJE

V zadku se skriva spalnica za dva, ki se bosta odlično počutila na ločenih ležiščih širine 80 centimetrov. Levo ležišče je dolgo 192 centimetrov, desno pa je 6 centimetrov daljše. Na posteljo zlezemo po treh stopnicah, ki jih izvlečemo iz omare. Spodnji dve stopnici sta visoki po 25 centimetrov, zadnja pa točno pol metra. Po posteljo sta omari – na levi je večja garderobna omara z možnostjo obešanja garderobe, na desni pa, pohvalno, trije veliki predali za perilo oziroma oblačila. Nova ambientalna osvetlitev doda k pravljičnosti spalnice.
Prednjo dvižno posteljo pomika električni sistem podjetja Project2000. Ležišče je ob vznožju spodrezano, zato ne moti dostopa do vhodnih vrat. Tu je široko 125 centiemtrov, medtem ko je pri vzglavju dvajset centimetrov širše. Za varnost poskrbi dodatna varovalna mreža, bralna lučka pa bi morala biti boljša. Še sladkorček – nosilnost dvižne postelje znaša 230 kilogramov!

LOČENA KOPALNICA

Kopalnica leži med spalnico in kuhinjo in je ločena. Vanjo stopimo preko 15 centimetrov visoke stopnice, saj je ves zadnji del nekoliko privzdignjen. Kabina za prhanje, ki jo zapremo s čvrstimi vrati iz umetne mase, meri 50 x 50 centimetrov, dodali pa so še leseno rešetko. Pult, ki nosi elipsoidni umivalnik iz prozorne umetne mase, ima spodaj omarico, dodali so še eno v višini glave. Za prezračevanje poskrbi strešna lina Mini Heki.

VELIKA GARAŽA V ZADKU

V zadku se nahaja velik garažni boks, ki bo dovolj za prevoz motorja ali koles. Visok je 126 centimetrov. Na obeh bokih so vgradili dovolj velika vrata.Dodaten manjši boks je pod kuhinjskim pultom in dostopen od zunaj.

GALERIJA

KONTAKT


  NAJEM AVTODOMA

  1. Pogoji najema

  Avtodom lahko najame oseba starejša od 23 let in z veljavnim vozniškim dovoljenjem najmanj 3 leta. Veljavnost vozniškega dovoljenja mora trajati najmanj do konca najema. Za najem avtodoma je vozilo potrebno rezervirati. Ob prevzemu vozila mora najemnik imeti svoje veljavno vozniško dovoljenje s seboj.

  Za potovanja izven članic Evropske unije mora najemnik imeti dovoljenje za vožnjo tujega vozila.

  Najemnik, ki je naveden v pogodbi odgovarja za posledice morebitnih kršitev pogodbe. Z vozilom upravlja najemnik, ki je naveden v pogodbi. Vozila ne sme dati v podnajem ali v uporabo drugi osebi.

  Najemnik se zaveže, da bo ravnal z vozilom kot dober gospodar.

  Morebitne kakršnekoli kazni gredo v breme najemnika.

  V vozilu ni dovoljeno imeti domačih živali. V vozilu ni dovoljeno kaditi.

  Podaljšanje najema ni možno brez predhodnega dovoljenja lastnika avtodoma.

  Najem prične veljati s podpisom najemne pogodbe obeh pogodbenikov in primopredajnega zapisnika, plačila celotnega zneska predvidenega najema in plačila varščine. Najem se konča s podpisom primopredajnega zapisnika obeh pogodbenikov, poravnavi morebitnih dodatnih stroškov, ter vračilom upravičene varščine.

  V ceno ni vračunano gorivo, parkirnine, cestnine, kamp in turistične takse ter priprava avtodoma.

  2. Plačila doplačila in penali

  Ob prevzemu mora biti plačan celoten predvideni najem (v visoki sezoni 10 dni pred pričetkom najema) ter položena celotna varščina.

  Plačilo se lahko izvrši v gotovini ali na naš transakcijski račun, odprt pri Banki Celje, d.d., št. računa: SI56 0600-0011-1007-196.

  V ceno je vračunan DDV, neomejeno število prevoženih kilometrov, obvezno in kasko zavarovanje, avto asistenca, osnovna oprema.

  V ceno ni vračunano gorivo, parkirnine, cestnine, kamp in turistične takse ter priprava avtodoma v znesku  EUR.

  PENALE:

  • Za vsako zamujeno uro  EUR.
  • V primeru kajenja v avtodomu  EUR.
  • Polna WC posoda  EUR.
  • Polna posoda z odpadno vodo  EUR.
  • Neočiščen avtodom. Zunanje čiščenje in notranje čiščenje, vsako po  EUR. Zaračuna se v primeru, da je potrebno temeljito čiščenje avtodoma.

  3. Prevzem in vračilo vozila

  Prevzem vozila je med 14.00 in 18.00 uro oz. po dogovoru. Stranki skupaj pregledata vozilo in podpišeta zapisnik o stanju vozila. Vsaka stranka dobi en izvod in je podlaga za ugotavljanje morebitne škode ob vračilu avtodoma. Vračilo vozila je med 9.00 in 11.00 uro oz. po dogovoru. Če najemnik zamudi se računa dodatni dan.

  Pri prevzemu ima avtodom polno posodo goriva, dovolj vseh tekočin v motorju ter dovolj gospodinjskega plina. Ima pa prazen tank za pitno vodo, ter prazno WC posodo in posodo odpadne vode.

  Pri prevzemu se najemnika ustno opozori na posebnosti pri vožnji in uporabi avtodoma.

  Po podpisu primopredajnega zapisnika najemnik dobi ključe in dokumente vozila.

  Najemnik vrne avtodom:

  • očiščen,
  • s prazno posodo pitne vode,
  • s prazno posodo odpadne vode,
  • s prazno WC posodo,
  • s polno posodo goriva,
  • z dovolj vseh tekočin v motorju.

  Ob vrnitvi opravita obe stranki zapisniški pregled vozila in ugotovita skladnost stanja vozila z zapisnikom ob prevzemu.

  Pri ugotovitvi poškodb ali neizpolnjenih obveznostih iz »NAJEMNIH POGOJEV« se le te obračunajo po ceniku obrtnikov usposobljenih za takšna popravila ali iz cenika »NAJEMNIH POGOJEV«. Poračuna se iz varščine.

  V primeru soglasja med strankama, zapisnik o vrnitvi avtodoma podpišeta obe stranki,vrnejo se ključi in dokumenti vozila in s tem je najem zaključen.

  V primeru nesoglasja se zapisniško ugotovi predmet spora in se lahko sproži spor na pristojnem sodišču v Celju.

  4. Zavarovanje vozila

  Avtodom je obvezno in kasko zavarovan pri Zavarovalnici Triglav in ima sklenjeno avtomobilsko asistenco v Sloveniji in v tujini pri AMZS oz. Zavarovalnici Triglav.

  V primeru nezgode, ki se krije iz naše police, najemnik krije škodo odbitne franšize in izgubo bonusa.

  5. Odgovornost najemnika

  Najemnik mora ob vsakokratni zapustitvi vozila, avtodom zakleniti. Ključe in dokumente vozila varno hrani pri sebi.

  Najemnik odgovarja neomejeno:

  • za poškodbe na vozilu, ki niso nastale ob prometni nesreči,
  • za poškodbe in kazni, ki so posledica nespoštovanja predpisov, zakonov, pravil…

  Vsi posegi v vozilo brez predhodnega dogovora z najemodajalcem so prepovedani in zato se stroški popravil ne priznavajo.

  V primeru okvare vozila ali opreme na vozilu zaradi dotrajanosti ali tehnične napake gredo stroški popravila na račun najemodajalca, izvedba popravila in plačila pa je po dogovoru z najemojemalcem.

  V primeru okvare avtodoma najemnik nemudoma obvesti najemodajalca (00386 41 630 343), da skupaj odločita o nadaljnjih aktivnostih (asistenca, popravilo, servis, plačilo…). Če okvara ni nastala po krivdi najemnika in jo je najemnik po dogovoru z najemodajalcem odpravil na ustreznem servisu, le-ta ob vračilu avtodoma predloži originalen račun, ki se mora glasiti na lastnika avtodoma. Samo in izključno v tem primeru najemodajalec povrne najemniku nastale stroške.

  Najemodajalec se v primeru okvare ne obvezuje nadomestiti vozila z nadomestnim, niti ne krije nobenih stroškov, ki bi jih zaradi tega imel najemnik. Najemnik ima pravico do vseh ugodnosti in plačila stroškov, ki jih nudi avtomobilska asistenca, sklenjena pri AMZS oz. Zavarovalnici Triglav.

  V kolikor se pri predhodnem najemu vozilo okvari ali poškoduje do take mere, da do aktualnega najema vozila ni mogoče pripraviti za najem, se najemodajalec prav tako ne obvezuje rezerviranega vozila nadomestiti z nadomestnim. Vsak tak primer se individualno rešuje skladno z možnostmi najemodajalca (vračilo plačanega avansa, izvedba najema v drugem terminu,…).

  V primeru prometne nesreče mora najemnik:

  • izpolniti obrazec »Evropsko poročilo o nesreči«,
  • napisati izjavo o nealkoholiziranosti,
  • v tujini pa tudi prijaviti nezgodo policiji.

  V primeru, da po krivdi najemnika zavarovalnica zavrne plačilo škode, jo je dolžan najemnik v celoti poravnati. V primeru, da zavarovalnica krije škodo, pa jo je dolžan najemnik poravnati v višini 1 % odbitne franšize, ki se mu odbije od varščine.

  V kolikor se v primeru nesreče ugotovi vinjenost ali velika malomarnost, kasko zavarovanje ne velja in gredo vsi stroški popravila in izostanka dohodka v breme najemojemalca.

  V primeru poškodovanja vozila od neznane osebe je najemnik dolžan dogodek prijaviti policiji in pridobiti njen zapisnik.

  6. Varščina

  Ob prevzemu vozila je potrebno položiti varščino  €, ki se uporabi za plačilo:

  • 1% odbitne franšize v primeru nesreče ali kraje vozila,
  • izgube bonusa pri zavarovanju,
  • manjkajočo ali poškodovano opremo,
  • razlogov, ki nastanejo iz nespoštovanja »NAJEMNIH POGOJEV«, pravil, zakonov in drugih predpisov.

  7. Rezervacija

  Rezervacija znaša 40% zneska najema – avans.

  Stroški odpovedi rezervacije, ki se plačajo iz avansa so:

  • odpoved nad 20 dni pred odhodom izguba avansa
  • odpoved od 20 do 10 dni pred odhodom 70 % celotne vrednosti najema
  • odpoved od 10 do 1 dan pred odhodom 90% celotne vrednosti najema

  POGOSTA VPRAŠANJA

  Najem avtodoma in začetek poti

  Za prvi dan potovanja z avtodomom ne načrtujte predolge poti z najetim avtodomom. Upoštevajte, da se boste srečali (nekateri tudi prvič) z avtodomom oziroma najemom avtodoma, množico naprav v avtodomu, posebnostmi načina življenja v avtodomu ter nekoliko drugačnega načina same vožnje avtodoma. Pri vožnji z avtodomom boste potrebovali nekaj več pozornosti in vaje, saj so mere avtodoma večje od mer tudi največjega osebnega avtomobila.

  Sam prevzem avtodoma in spoznavanje osnov življenja v avtodomu traja zaradi naše podrobne razlage lahko tudi do dve uri. Preden se boste odpeljali in začeli svoj težko pričakovan najem avtodoma, vam bomo poskusili podrobno razložiti osnove delovanja vseh naprav v avtodomu. Delovanje in upravljanje vseh naprav v avtodomu vam bomo nazorno in praktično predstavili, nato jih boste še sami preizkusili. Če imate možnost, naj pride z vami na prevzem avtodoma še ena odrasla oseba, da se še ta spozna z osnovami delovanja avtodoma in življenja v avtodomu.

  Pred začetkom najema avtodoma vam nudimo tudi možnost, da se z avtodomom skupaj odpeljemo na nekaj kilometrov dolgo poskusno vožnjo. Potek te preskusne vožnje je tako izbran, da boste imeli možnost spoznati najpogostejše ovire in nevarnosti s katerimi se lahko srečate na poti z najetim avtodomom.

  Poskusna vožnja je zadnji korak pred izdelavo in podpisom Najemne pogodbe.

  Po opravljenem prevzemu avtodoma in ostalih formalnostih, dobite dokumentacijo in ključe avtodoma. Pred vami je samo še vaše potovanje, le vaših stvari ne pozabite zložiti v avtodom. Spisek stvari, katere vam priporočamo, da vzamete s sabo na pot z avtodomom, vam lahko na vašo željo tudi posredujemo.

  Zlaganje stvari v avtodom in teža avtodoma

  Po prevzemu avtodoma, vas čaka še nalaganje avtodoma z osebnimi stvarmi, oblačili, športnimi rekviziti, hrano, pijačo, kuhinjsko opremo, igračami…

  Pri zlaganju stvari bodite pozorni, da težje kose postavite v omare čim nižje (čim bližje tlom avtodoma) in pri tem poskrbite, da jih dobro utrdite oziroma privežete oziroma v skrajnem primeru še morda primerno, založite. Preden odrinete na pot, še enkrat preverite, če so vse omarice in vsi predali v avtodomu zaprti, ne pozabite tistih v kopalnici.

  Zelo neugodno je, če vam iz omare ali predala med ostrejšim zaviranjem ali pri vožnji v ovinek, poleti po avtodomu kos kuhinjske opreme ali športni rekvizit ali otroška igrača. Lahko pride do poškodb potnikov oziroma opreme ali notranjosti avtodoma.

  Enaka pravila veljajo tudi v prtljažnem boksu, torej, težje stvari sodijo na dno prtljažnega boksa. V nasprotnem primeru, lahko z zlaganjem težjih stvari na višja mesta, pomembno vplivate na težišče in s tem na vozne lastnosti avtodoma ter varnost pri vožnji z avtodomom.

  Ob nalaganju avtodoma upoštevajte, da je težava sodobnih in dobro opremljenih avtodomov, njihova teža in s tem povezano, da boste kljub temu, da v avtodomu niti prtljažnik niti vse omare še ne bodo povsem polne, boste že presegli dovoljenih 3500 kilogramov skupne dovoljene teže. Bodite racionalni pri izbiranju stvari, ki jih boste vzeli s sabo, predvsem tistih težjih.

  Pri teži avtodoma upoštevajte tudi težo vode v rezervoarju čiste in odpadne vode, skupaj to znese, seveda, če sta oba rezervoarja polna, skoraj 200 kg.

  V primeru prevelike skupne teže avtodoma oziroma presežene skupne dovoljene teže 3500 kg, boste imeli v nekaterih državah (Nemčija, Avstrija, Švica…) lahko tudi težave s policijo. Lahko se vam zgodi, da boste morali plačati kazen (zaradi prevelike teže avtodoma, neustrezne avtocestne vinjete, vaše kategorije vozniškega dovoljenja…). V najslabšem primeru se vam lahko zgodi, da od vas zahtevajo, da poleg tega razbremenite avtodom oziroma v nasprotnem primeru bodo preveč natovorjen avtodom naložil na avtovleko, ki jo boste plačali vi. In ti stroški niso majhni.

  Vožnja avtodoma - prehitevanje z avtodomom

  Ko ste pravilno zložili vse stvari v avtodom, še enkrat preverite pred odhodom:

  • ali so zaprta vsa strešna in bočna okna,
  • ali so zaprta vsa vrata, vrata prtljažnika oziroma prtljažnega boksa, vrata omaric in hladilnika ter predali v avtodomu (ne pozabite kopalnice),
  • ali vsi potniki v avtodomu sedijo na svojih sedežih in so privezani z varnostnimi pasovi,

  Ko ste vse to preverili, ste pripravljeni, da se odpeljete z avtodomom novim doživetjem nasproti. Ne skrbite, če ste pozabili vzeti s sabo na pot kakšno stvar. Večino enakih ali pa vsaj podobnih stvari imajo tudi drugje po svetu, in če jih boste res potrebovali, jih boste kupili.

  Vožnja z avtodomom se ne razlikuje bistveno od vožnje osebnega avta. Najpomembnejša razlika je v tem, da je avtodom večjim mer in predvsem, da nimate pogleda za avtodomom.

  Zaradi tega boste pri vožnji tako naprej kot nazaj stalno spremljali dogajanje v obeh (levem in desnem) bočnih vzvratnih ogledalih. Le-te si dobro in natančno nastavite že pred začetkom vožnje, da boste imeli vedno pregled nad dogajanjem za in ob avtodomu, seveda, kolikor to dopuščajo ogledala.

  Najudobnejša in najprijetnejša vožnja z avtodomom, je vožnja pri hitrosti okrog 100 km/uro. Pri višjih hitrostih bo narasla poraba goriva, trpelo bo tudi udobje pri vožnji.

  Pri vožnji upoštevajte, da vozite težje, višje in daljše vozilo-avtodom, in zato se ne spuščajte v tvegana prehitevanja, saj potrebujete za izvedbo prehitevalnega manevra z avtodomom bistveno več prostora in časa kot z običajnim osebnim avtom.

  Iz istega vzroka bodite previdni tudi pri zaviranju z avtodomom, saj ima težak in obremenjen avtodom daljšo zavorno pot od manj obremenjenega avtodoma ali osebnega avta. In ne pozabite nekaj bistvenega, avtodom je prvenstveno namenjen uživanju, ne hitenju iz točke A v točko B. Uživajte svobodo gibanja in življenja, ki vam jo nudi avtodom.

  Parkiranje avtodoma in vzvratna vožnja z avtodomom

  Pri parkiranju z avtodomom oziroma vzvratni vožnji z avtodomom upoštevajte, da je avtodom predolg in tudi preširok za običajno parkirno mesto, ki je namenjeno za osebna vozila. Poskusite poiskati dva parkirna prostora skupaj (po dolžini) oziroma parkirajte tam, kjer je parkirišče namenjeno za parkiranje avtodomov ali avtobusov in kamionov, seveda, če ne omejuje tega početja prometna signalizacija ali fizične ovire (višinske zapore). Pri tem bodite pozorni, da s svojim parkiranjem ne boste povzročili problemom drugim udeležencem v prometu ali kršili prometnih predpisov in znakov.

  Posebej pazljivi bodite pri parkiranju v parkirnih hišah ali ob stavbah, kjer pa je problem lahko višina avtodoma.

  Pri vzvratni vožnji in bočnem parkiranju z avtodomom upoštevajte, da ne vidite povsem za avtodom. Iz tega sledi, da se za avtodomom lahko skrivajo ovire, ki poškodujejo avtodom, če jih zadenete (razni stebri, visoki robniki, škarpe, druga vozila…).

  Priporočamo, da pri parkiranju (tako bočnem kot vzvratnem) in pri vzvratni vožnji avtodoma sodeluje sovoznik oziroma sovoznica. Ta se odpravi iz avtodoma in se postavi za avtodoma ter vam z rokami signalizira stanje oziroma možnost vožnje nazaj glede na dogajanje za avtodomom. Pri tem je potrebno upoštevati, da boste njegove signale videli v vzvratnem ogledalu le, če se bo sovoznik oziroma sovoznica postavil za avtodom tako, da bo tudi on videl vaša vzvratna ogledala. Malo poskušanja in prakse, in gre brez problemov.

  Kako varno potovati in spati z avtodomom

  Večina nas, avtodomarjev oziroma najemnikov avtodoma, se odločimo za pot z avtodomom oziroma za najem avtodoma zato, ker želimo raziskovati in odkrivati bližnje in daljne dežele ter spoznavati nove kulture in način življenja tamkajšnjih ljudi.

  Žal so naše namene in način potovanja odkrili tudi nepridipravi, ki se tako večkrat odločijo, da bo cilj njihovega nepoštenega delovanja prav avtodom oziroma vsebina avtodoma. Zato se tudi občasno sliši ali tudi bere v novicah o raznih kaznivih dejanjih, ki lahko nam avtodomarjem povzročajo skrbi in negativno vplivajo na način potovanja z avtodomom. Vendar se je tem manj prijetnim stvarem na poti z avtodomom z nekaj pazljivosti in samozaščitnega delovanja prav lepo izogniti oziroma preprečiti.

  Potovanje z avtodomom je čudovito doživetje polno novih odkritij, spoznanj, skratka idealen način za širjenje obzorja in spoznanj o svetu okrog nas. Pripravili smo nekaj nasvetov, kako zmanjšati možnosti, da bi se tudi vam na poti z avtodomom zgodilo kaj neprijetnega oziroma bi postali cilj delovanja nepridipravov:

  • denar (gotovino), bančne kartice in osebne dokumente ter dokumenta avtodoma imejte razporejene oziroma skrite na več mestih v avtodomu kot tudi med člani ekipe – ne v oblačilih in posodah, saj se tam nepridipravi najprej zapodijo iskat – ko pa avtodom zapuščate za uro ali več, obvezno nosite s sabo vse pomembnejše dokumente (potni list, prometno dovoljenje avtodoma) in kartice,
  • za na pot si vedno pripravite tudi fotokopije dokumentov in bančnih kartic, saj si boste s tem bistveno olajšali postopek v primeru kraje le-teh,
  • avtodoma ne puščajte na nezavarovanih parkiriščih, avtocestnih postajališčih, sumljivih mestih z malo prometa (pa tudi gostota prometa ni vedno varovalka, ki vas bo v velikih mestih obvarovala pred problemi),
  • toplo odsvetujem spanje na avtocestnih postajališčih, mnogo boljša odločitev je, da zavijete z avtoceste v kakšen manjši kraji, ter zjutraj doživite prebujanje življenja v teh manjših krajih, si privoščite kavico v lokalni kavarni, kupite kruh pri lokalnem peku…
  • ko zapustite avtodom, zastrite vse zavese in rolete, tako v potniški kabini kot v bivalnem delu in pospravite vse vrednejše stvari iz vidnega polja, snemite ploščico z avtoradia, saj prilika dela tatu,
  • zlato pravilo: Večje kot je mesto, več je kriminala, zato, če vas je pot zanesla v večje mesto in ste se odločili prespati, ne skušajte sreče s spanjem na parkiriščih in se odpeljite prenočevat v kamp ali za to namenjene površine, saj ima že veliko evropskih mest in večjih krajev te stvari urejene tako, da nimate problema s prenočevanjem ali parkiranjem avtodoma, ko ste na ogledu znamenitosti mesta.

   

  Priprava na potovanje

  Priprava na potovanje z avtodomom oziroma kaj morate postoriti in preveriti pred potovanjem:

  • preverite prometne predpise in omejitve na poti in v vaši ciljni regiji/ državi, saj imajo nekatere države posebne omejitve glede vožnje z avtodomom,
  • preverite omejitve/ posebnosti pri vstopu v posamezne države/regije (potrebni dokumenti za potnike, vozilo, živali, omejitve pri vnosu gotovine, garantno pismo, vizumi,…), preverite
  • carinske omejitve in posebnosti,
  • preverite ustreznost in veljavnost osebnih dokumentov vseh članov posadke ( v nekatere države ne morete potovati z osebno izkaznico – npr. Srbija, Turčija…),
  • preverite in uredite dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino z asistenco (Elvia, Coris …)za vse člane posadke,
  • pripravite dokumente za morebitne živalske sopotnike (dokumenti za karanteno, živalski potni list)
  • preverite omejitve in posebnosti glede zavarovanja – avtodomi so zavarovani samo za ozemlje Evrope!
  • preverite omejitve in posebnosti pri oskrbi z gorivom (cena, dostopnost, pogostost bencinskih črpalk),
  • izdelajte si okvirni plan potovanja – vedno si pustite kakšen dan rezerve,
  • preverite in pri planiranju potovanja upoštevajte urnik potovanj s trajekti, vlaki,
  • pri planiranju upoštevajte praznike in počitnice na vaši poti (zgostitve prometa, oskrba),
  • zagotovite si ustrezne karte, atlase, vodiče, spiske postajališč in kampov,
  • pripravite si navigacijsko napravo in si naložite najnovejše karte posameznega področja,
  • slovar osnovnih fraz in besed (če vam jezik držav na vaši poti ni najbolj poznan),

  Domače bivališče zapuščate za dlje časa. Kaj morate postoriti in preveriti pred odhodom:

  • ključe vašega domačega bivališča pustite zaupanja vredni osebi,
  • o cilju in trajanju potovanja seznanite isto zaupanja vredno osebo,
  • z isto osebo se dogovorite, da bo kdaj obiskal vaš dom in premaknil rolete (ne spuščajte jih na vseh oknih ob odhodu) in prižgal kakšno luč ter seveda zalival rastline,
  • uredite vse potrebno glede prevzemanja priporočene pošte in paketov (pooblastilo),
  • poskrbite, da se vam pošta ne bo nabirala v poštnem nabiralniku (začasno odpovejte časopise),
  • pred odhodom preverite, če ste poravnali vse svoje finančne obveznosti in plačali vse račune in položnice, ki bi zapadle med vašo odsotnostjo,
  • preverite, če ste iz hladilnika odstranili vso hrano, ki bi se lahko pokvarila med vašo odsotnostjo,
  • zaprite dovod vode do pralnega in pomivalnega stroja,
  • zaprite dovod plina oziroma ventil na plinski jeklenki,
  • izklopite ogrevanje (tudi sanitarne vode poleti) oziroma če to ne gre, pa bojler naravnajte na minimum,
  • če greste na pot z avtodomom in doma ostanejo vaša osebna vozila, pustite ključe le-teh (tudi rezervne) in dokumente pri zaupanja vredni osebi,

  Finančna stran potovanja z avtodomom:

  • preverite plačilne navade in možnosti v državah na vaši poti in v vaši ciljni regiji – ne sprejemajo povsod vseh kreditnih kartic,
  • okvirno si izračunajte stroške porabljenega goriva na poti z avtodomom – preverite ceno goriva v državah na vaši poti in v vaši ciljni regiji – pri potovanju z avtodomom je gorivo pomembna
  • postavka v stroških potovanja,
  • preverite način in možnost menjave ter seveda tečaje menjave v lokalno valuto (velja izven Euro območja)
  • za shranjevanje najpomembnejših dokumentov in denarja na poti si nabavite torbico za prenašanje denarja in dokumentov – najbolje za nošnjo okrog vratu, slabše okrog pasa,
  • ne nosite vsega denarja in dokumentov skupaj (razdelite med odrasle člane potovalne ekipe),
  • za rezervo si zagotovite potovalne čeke,
  • preverite možnost uporabe kamping čekov in si jih po potrebi nabavite,
  • zagotovite si telefonske številke za preklic kreditnih kartic,
  • ponovno se seznanite s postopki v primeru izgube oziroma kraje kreditnih kartic,
  • količina gotovine na poti je odvisna od cilja in vaših navad – vsekakor imejte gotovine vsaj toliko, da lahko preživite brez kartic najmanj 3-4 dni, vključno z gorivom,
  • gotovino razdelite na manjše vsote in jih skrijte na več mestih, nikakor ne v oblačila,
  • ne imejte v isti denarnici gotovine in kreditnih kartic,

  Poskrbite za osnovno zdravstveno oskrbo na poti:

  • vzemite v zadostni količini zdravila, ki so jih vam in sopotnikom predpisali zdravniki,
  • s sabo vzemite v zadostni količini sredstva iz domače lekarne, ki naj vsebuje sredstva proti bolečini, slabosti, bruhanju, driski, zaprtju, vročini, zobobolu, glavobolu, alergijam…
  • preverite rok trajanja in prisotnost navodil pri zdravilih, ki ste se jih namenili vzeti s sabo,
  • preverite in se pravočasno cepite (če je to potrebno, proti katerim boleznim oziroma okužbam),
  • sredstva za sanacijo poškodb, tudi športnih ( povoji, elastični povoji, obliži, gaze
  • sredstva za zaščito proti mrčesu, insektom (zadostno količino in pravo kvaliteto- kreme, razni razpršilci, počasi gorljive spirale, baterijski odganjalci…),
  • kreme za zaščito proti soncu,
  • medicinski alkohol,
  • termometer,
  • sredstva za zaščito kože, opeklin, sanacijo pikov insektov,
  • preverite in po potrebi dopolnite vsebino paketa prve pomoči v avtodomu,

  Nikar ne pozabite na sredstva za osebno higieno:

  • kreme za roke, telo, obraz…
  • priročno prenosno ogledalo,
  • sušilnik za lase (fen), glavniki, krtače,
  • vazelin za ustnice,
  • pripomočki za britje (britvice, pena, losion po britju,…)
  • toaletni papir (za avtodom je priporočljivo vzeti razgradljivega),
  • pripomočki za korekcijo vida (korekcijska očala, set za kontaktne leče, zadostna količina tekočine za leče),
  • kozmetika,
  • papirnati in osvežilni robčki,
  • sredstva za higieno zob,
  • prašek za ročno pranje perila,
  • ostalo po lastni presoji in potrebah

  Obleka, obutev in perilo:

  • dežni plašč in dežnik za vsakega člana posadke,
  • zaščitna pokrivala (sonce, mraz),
  • ostalo po vaši presoji in potrebah

  Pripomočki za preživljanje prostega časa, družabne igre:

  • glasbeni CD-ji, DVD-ji, USB-ji
  • knjige,
  • karte,
  • igre s kockami,
  • balinčki,
  • badminton loparji,
  • in še vse tisto kar vas oziroma člane vaše potovalne posadke zabava in sprošča…

  Ureditev doma pred odhodom

  Domače bivališče zapuščate za dlje časa. Kaj morate postoriti in preveriti pred odhodom:

  • ključe vašega domačega bivališča pustite zaupanja vredni osebi,
  • o cilju in trajanju potovanja seznanite isto zaupanja vredno osebo,
  • z isto osebo se dogovorite, da bo kdaj obiskal vaš dom in premaknil rolete (ne spuščajte jih na vseh oknih ob odhodu) in prižgal kakšno luč ter seveda zalival rastline,
  • uredite vse potrebno glede prevzemanja priporočene pošte in paketov (pooblastilo),
  • poskrbite, da se vam pošta ne bo nabirala v poštnem nabiralniku (začasno odpovejte časopise),
  • pred odhodom preverite, če ste poravnali vse svoje finančne obveznosti in plačali vse račune in položnice, ki bi zapadle med vašo odsotnostjo,
  • preverite, če ste iz hladilnika odstranili vso hrano, ki bi se lahko pokvarila med vašo odsotnostjo,
  • zaprite dovod vode do pralnega in pomivalnega stroja,
  • zaprite dovod plina oziroma ventil na plinski jeklenki,
  • izklopite ogrevanje (tudi sanitarne vode poleti) oziroma če to ne gre, pa bojler naravnajte na minimum,
  • če greste na pot z avtodomom in doma ostanejo vaša osebna vozila, pustite ključe le-teh (tudi rezervne) in dokumente pri zaupanja vredni osebi,

  Zdravstvena oskrba

  Poskrbite za osnovno zdravstveno oskrbo na poti:

  • vzemite v zadostni količini zdravila, ki so jih vam in sopotnikom predpisali zdravniki,
  • s sabo vzemite v zadostni količini sredstva iz domače lekarne, ki naj vsebuje sredstva proti bolečini, slabosti, bruhanju, driski, zaprtju, vročini, zobobolu, glavobolu, alergijam…
  • preverite rok trajanja in prisotnost navodil pri zdravilih, ki ste se jih namenili vzeti s sabo,
  • preverite in se pravočasno cepite (če je to potrebno, proti katerim boleznim oziroma okužbam),
  • sredstva za sanacijo poškodb, tudi športnih ( povoji, elastični povoji, obliži, gaze
  • sredstva za zaščito proti mrčesu, insektom (zadostno količino in pravo kvaliteto- kreme, razni razpršilci, počasi gorljive spirale, baterijski odganjalci…),
  • kreme za zaščito proti soncu,
  • medicinski alkohol,
  • termometer,
  • sredstva za zaščito kože, opeklin, sanacijo pikov insektov,
  • preverite in po potrebi dopolnite vsebino paketa prve pomoči v avtodomu,

  Najem, izposoja, oddajanje avtodoma DC7A7272-Editar1