Vabilo
na zbor članov Slovenskega prehranskega društva (SPD)
v četrtek, 21. marca 2019, ob 16 h v predavalnici Ž1
na Oddelku za živilstvo, Jamnikarjeva 101
Dnevni red srečanja:
- Otvoritev zbora in poročilo predsednika SPD o dejavnostih društva v preteklem letu in o načrtih v prihodnjem letu
- Predavanje »Prehranska dopolnila – njihov razvoj, koristi in tveganja« prof. dr. Sama Krefta s Fakultete za farmacijo, UL
- Izlet društva – načrt za leto 2019
- Zaključek s pogostitvijo
Veselimo se srečanja z vami!
Prehranska dopolnila – njihov razvoj, koristi in tveganja
Prehranska dopolnila so posebna skupina živil, ki pa zakonodajno niso natančno definirana. Zakonodaja jih opredeljuje po treh lastnostih: 1) namen prehranskih dopolnil je dopolnjevanje prehrane, vendar pomen izraza dopolnjevanje ni definiran. 2) prehranska dopolnila vsebujejo snovi s hranilnim in fiziološkim učinkom, vendar razmejitev med fiziološkim in farmakološkim učinkom ni opredeljena, 3) njihova oblika je taka da omogoča natančno odmerjanje v majhnih količinah in ravno tako ni opredeljeno kako majhnih in kako natančno. V praksi obstaja na tržišču množica prehranskih dopolnil, ki so po namenu, vsebnosti in obliki zelo podobna zdravilom. Prehranska dopolnila pridejo na tržišče lažje kot zdravila, kar je lahko koristno za uporabnike, saj imajo tako na razpolago izdelke, ki jih sicer ne bi imeli. Hkrati pa je to lahko za potrošnike tudi tveganje, saj je stopnja neodvisne kontrole kakovosti, varnosti in učinkovitosti manjša kot pri zdravilih.