16
JUN
Med, darilo matere narave
Kaj sploh je med in kako nastane?
Med je sladka tekočina, ki jo proizvajajo čebele in nekatere druge žuželke iz mane, ki jo izločajo kljunate žuželke ali pa iz cvetličnega nektarja. Pravi med nikakor ne sme vsebovati dodanih sladil ali vode, saj se tako izničijo nekatere njegove zdravilne lastnosti. Predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralnih snovi, velja kot odlično pomirjevalo in je hkrati zaradi vsebnosti sladkorja tudi idealen vir energije.Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da v prehrani nekako izboljša izkoriščanje nekaterih drugih snovi iz hrane, kar pomeni da ostali hrani pomaga še bolj poudariti in lažje izločiti njene vitamine in minerale. Med je živalski proizvod in je edino živilo živalskega izvora, ki ima skorajda neomejen rok trajanja, tako boste lahko med uporabljali zelo dolgo časa. Pri medu se zelo pogosto pojavi kristalizacija, kar je seveda povsem normalno, pri nekaterih vrstah medu se pojavi prej, medtem ko se pri drugih vrstah pojavi kasneje. Najprej se pojavi pri cvetličnem medu, najkasneje pa pri akacijevem medu.