1
OKT
Najboljša drva za peči na drva?
Precej odkrit odgovor je "čisto odvisno". Najboljša drva za vas so odvisna od tega, katere vrste dreves dobro uspevajo na vašem območju, ali jih boste uporabljali le za gretje radiatorjev in ali jih boste uporabljali tudi za vodo.
Najprej si je treba zapomniti, da je vsak les biološko in kemijsko v svojem bistvu enak - en kilogram pepela bo ustvaril približno enako toploto kot en kilogram hrasta in enak kilogram bora. Razlika je le v gostoti lesa - trdi les, kot sta hrast in smreka, sta lahko dvakrat gostejša od mehkega lesa, kot je bor. Zato ljudje ponavadi bolj uporabljajo gostejši trdi les, saj se potrebuje manj hlodov za enako količino ogrevanja.
Gostejši les je idealen za tiste, ki jih moti delo, ki je povezano s vsakoletnim nalaganjem hlodov, rezanja, zlaganja in prenašanja manjših drv v garažo ali v klet.
Lokalno pridelana drva so na splošno najboljša izbira - z lokalnim predelovanjem lesa se podpira trajnostno lokalno gozdarstvo, preprečujete nevarnost prevoza škodljivcev in glivičnih okužb v naravo ter običajno je domač les najbolj poceni. Čim bolj lokalno pridobivanje drv je resnično najboljša izbira.
Izsušena drva - najčistejša in najboljša drva
Najboljša možna drva so starejša in izsušena - to je, da se med posekom drevesa in sežigom v peči na drva dolgo časa sušijo.
Les, ki ga posekate, ima v sebi med 40% in 60% vlage. Ta vlaga močno vpliva na to, kako učinkovito drva gorijo in prav tako lahko povzroči številne težave. Če sušite drva med 6 meseci in 3 leti, lahko vsebnost vlage zmanjšate na med 15% in 20% - posledično se izsušena drva lažje vžgejo, so bolj čiste in imajo boljšo kurilno vrednost v peči.