INFORMATION Information Slovenia SLOVENIA

Prijava
10°/5° Ljubljana
10°/6° Maribor 10°/6° Celje 8°/4° Kranj 10°/7° Koper 10°/5° Nova Gorica 8°/3° Postojna 8°/7° Novo Mesto 9°/7° Murska Sobota 9°/5° Slovenj Gradec 10°/7° Krsko
Generic selectors
Natančno ujemanje
Išči po naslovu
Išči po vsebini
Post Type Selectors
Filter po kategorijah
Dom in vrt
Avtomobilizem in Vozila
Družba in Javne Storitve
Elektro storitve
Gostinstvo
Gradbeništvo
Industrija
Izobraževanje
Kmetijske Dejavnosti
Marketing in Oglaševanje
Mediji
Navtika
Nočitve
Oblačila in Obutev
Obrt in Storitve
Osebna Nega
Osebni Stiki
Planinske Postojanke
Posel in Gospodarstvo
Prevozništvo in Transport
Prosti čas in Sprostitev
Računalništvo
Servis in Vzdrževanje
Spletne Trgovine
Steklarstvo
Tehnologija
Trgovina
Turizem
Zdravje
Šport in Rekreacija
Živali
Živila
Ostalo
Propolis čebele s pridom izkoriščajo 22 FEB

Propolis čebele s pridom izkoriščajo, tudi mi ga lahko

-Čebelarstvo Pislak Bali, Adela Pislak Bali s.p. ZDRAVJE VIR
Že poznate propolis? To je izredno koristna snov, ki je v vsakem čebelnjaku povsem nepogrešljiva. Čebele pri svojem delu seveda uporabljajo in proizvajajo različne snovi, ki imajo vedno pomembno nalogo, a le redke imajo tako vsestransko vlogo kot propolis. To je namreč snov, ki pomaga pri urejanju zanesljivega in varnega domovanja za čebele.Čebelji panj je zelo skrbno izdelan. Čebele seveda izkoristijo obstoječe strukture, bodisi naravne bodisi umetne, kamor se naselijo. A nato jih čaka že veliko dela, če želijo imeti tam varno zatočišče. Treba je zakrpati kakšne špranje, ojačati šibke dele, zagotoviti zaščito pred plenilci in drugimi vsiljivci. Nenazadnje se tudi čebele srečujejo še z bakterijami in drugimi mikroskopskimi škodljivci. V vseh teh primerih se za pravo rešitev izkaže propolis – to je v čebelnjaku nepogrešljiv gradbeni material, ki skrbi za varnost in zaščito.

Propolis ima zelo prepričljive lastnosti

Ta snov je tako uporabna zato, ker ima nekatere posebne lastnosti. Gre za dobro vezivo, ki omogoča gradnjo, predvsem krpanje lukenj. Propolis je mazava smolnata snov, ki dobro prodre v material in nudi zaščito za čebele v panju. Poleg tega pa ima tudi odlično zaščitno funkcijo proti škodljivim mikroorganizmom. Deluje namreč antibakterijsko in preprečuje razmnoževanje škodljivih mikroskopskih organizmov. Vzdržuje varnost in udobje v čebeljem panju.S temi lastnostmi lahko propolis izkoristimo tudi ljudje, čeprav za drug namen, ne za gradnjo naših bivališč. Uporablja se kot naravno sredstvo za zdravo življenje, predvsem kot prehransko dopolnilo. Izkoristimo lahko protibakterijski učinek, prav tako propolis zavira vnetja in pomaga pri omejevanju kakšnih bolezni in poškodb. Iz njega lahko pripravljamo različna sredstva, ki se izkažejo za presenetljivo koristna. Pravzaprav bomo našli številne možnosti za uporabo teh snovi, tudi kakšne bolj domiselne opcije, kot je recimo izdelava glasbil. Tudi za ljudi je torej propolis zelo vsestranski in koristen material.