INFORMATION Information Slovenia SLOVENIA

Prijava
2°/-2° Ljubljana
3°/-4° Maribor 3°/0° Celje 2°/-2° Kranj 6°/2° Koper 6°/0° Nova Gorica 2°/-2° Postojna 2°/0° Novo Mesto 5°/0° Murska Sobota 2°/-5° Slovenj Gradec 2°/1° Krsko
Generic selectors
Natančno ujemanje
Išči po naslovu
Išči po vsebini
Post Type Selectors
Filter po kategorijah
Dom in vrt
Avtomobilizem in Vozila
Družba in Javne Storitve
Elektro storitve
Gostinstvo
Gradbeništvo
Industrija
Izobraževanje
Kmetijske Dejavnosti
Marketing in Oglaševanje
Mediji
Navtika
Nočitve
Oblačila in Obutev
Obrt in Storitve
Osebna Nega
Osebni Stiki
Planinske Postojanke
Posel in Gospodarstvo
Prevozništvo in Transport
Prosti čas in Sprostitev
Računalništvo
Servis in Vzdrževanje
Spletne Trgovine
Steklarstvo
Tehnologija
Trgovina
Turizem
Zdravje
Šport in Rekreacija
Živali
Živila
Ostalo
Struženje 25 OKT

Struženje lesa in kovin

Osikro OBRT IN STORITVE VIR
Sodobne tehnike obdelave materialov nam omogočajo, da precej enostavno pripravimo razne izdelke s poljubnimi lastnostmi. Gotovo lahko računamo na to, da bomo imeli celo vrsto odličnih opcij, če se odločimo za pripravo izdelkov iz lesa, ravno tako pa se lahko lotimo tudi drugih materialov, ki dopuščajo obdelavo s sodobnimi postopki. Pomaga nam struženje, ki sicer ni kakšna novost, je pa s pomočjo sodobne tehnologije še veliko bolj zmogljivo in odpira nove rešitve, ki jih bomo pri izdelavi izdelkov iz lesa in kovin s pridom izkoristili.

Kako deluje struženje?

Glavna lastnost takšnega postopka obdelave je vrtenje. Material namestimo na vreteno, ki pri visokih obratih obrača material. Nato ga lahko povsem enostavno obdelujemo, ne da bi bile za to potrebne velike sile, prav tako nam struženje ponuja veliko mero natančnosti. Večinoma gre za mehansko obdelavo, imamo pa tudi druge možnosti.

Običajno se uporablja za simetrične izdelke, ki jih lahko na ta način brez skrbi obdelujemo. Tudi druge obdelovance lahko na ta način dobro pripravimo, a je delo veliko zahtevnejše in biti moramo bolj pozorni – na voljo imamo običajno druge tehnike, ki so bolj smiselne. A pogosto pri izdelkih iz kovine in lesa imamo takšno os, okoli katere lahko izdelke obdelujemo n ta način, zato je struženje zelo vsestransko uporabno.

Struženje s sodobno opremo

Vsekakor se lahko struženje opravlja tudi ročno, to je pravzaprav dokaj priljubljena rešitev pri kakšnih manjših obrtnikih, pa tudi za delo s kakšnimi lažjimi materiali. Pravzaprav je svojevrstno struženje tudi izdelava glinenih izdelkov na vrteči se podlagi. A običajno mislimo na nekoliko bolj kompleksne postopke, ki jih upravljajo računalniki. Imamo napredne naprave, ki lahko zelo natančno pripravijo razno opremo iz lesa in kovin. Na ta način se recimo izdelujejo tudi kakšni svedri, noži in drugi kosi za industrijsko opremo, pri katerih potrebujemo popolno natančnost.