INFORMATION Information Slovenia SLOVENIA

Prijava
8°/4° Ljubljana
7°/4° Maribor 9°/3° Celje 8°/3° Kranj 12°/9° Koper 10°/8° Nova Gorica 7°/2° Postojna 6°/4° Novo Mesto 7°/4° Murska Sobota 6°/3° Slovenj Gradec 10°/4° Krsko
Generic selectors
Natančno ujemanje
Išči po naslovu
Išči po vsebini
Post Type Selectors
Filter po kategorijah
Dom in vrt
Avtomobilizem in Vozila
Družba in Javne Storitve
Elektro storitve
Gostinstvo
Gradbeništvo
Industrija
Izobraževanje
Kmetijske Dejavnosti
Marketing in Oglaševanje
Mediji
Navtika
Nočitve
Oblačila in Obutev
Obrt in Storitve
Osebna Nega
Osebni Stiki
Planinske Postojanke
Posel in Gospodarstvo
Prevozništvo in Transport
Prosti čas in Sprostitev
Računalništvo
Servis in Vzdrževanje
Spletne Trgovine
Steklarstvo
Tehnologija
Trgovina
Turizem
Zdravje
Šport in Rekreacija
Živali
Živila
Ostalo
IZP - idejna zasnova projekta 25 JUL

IZP – idejna zasnova projekta

Sem Dom OBRT IN STORITVE VIR
Projekt gradnje bo najbolj uspešno izveden tako, da se nanj že vnaprej dobro pripravimo. Na ta način odpravimo mnoge zaplete in težave, zmanjšamo tudi stroške in se izognemo zamudam. En izmed prvih korakov pri gradnji je IZP, idejna zasnova projekta. Ta sama po sebi še ni ključna dokumentacija za gradbeni projekt, a služi pripravi teh dokumentov, ki jih bomo nujno potrebovali. Splača se torej pripraviti celovito idejno zasnovo projekta, da dobimo potrebno usmeritev za celoten projekt, sploh za izhodiščna opravila, kot je pridobivanje gradbenega dovoljenja.

IZP običajno sledi samemu idejnemu projektu, v katerem se odločimo, kakšno stavbo pravzaprav želimo postaviti. V idejni zasnovi nato že vključujemo podatke o zemljišču in sami stavbi, kar nam omogoča, da dokaj nazorno načrtujemo še mnoge druge postopke, ki bodo prišli do izraza kasneje v projektu. Pripravi se prikaz zemljišča in objekta, določanje namembnosti površin, urejanje prometnih povezav in načrtovanje komunalne oskrbe, upoštevajo se tudi morebitne posebne okoliščine pri gradnji na površinah s posebnim statusom. IZP torej opredeli nekatere osnovne podatke o načrtovanem projektu – na podlagi teh podatkov lahko potem pripravimo dokumentacijo za pridobivanje gradbenega dovoljenja in za oblikovanje projekta za izvedbo.

Ali bo IZP povzročal kakšne težave?

Gotovo se ne želimo že v samem izhodišču ukvarjati s kakšnimi težavami. To pomeni, da moramo IZP – idejna zasnova projekta pripraviti s pomočjo izkušenih strokovnjakov. Investitor že v tej fazi sodeluje s projektantom, ki bo pomagal pri urejanju dokumentacije. Če imamo prave strokovnjake, potem priprava dokumentacije verjetno ne bo velik problem. Še posebej to velja za gradnjo tipskih hiš na dobro urejenih zemljiščih.

Drugače je v kakšnih posebnih razmerah, kjer je treba IZP – idejna zasnova projekta pripraviti posebej pozorno. A tudi v tem primeru se izkaže, da si delo lahko močno olajšamo, če se zanesemo na izkušene strokovnjake, ki so se gotovo že srečali tudi s kakšnimi podobnimi izzivi.