Tudi v domači kuhinji radi eksperimentiramo z novimi sestavinami in se lotimo kakšnih posebnih specialitet. Tako bomo zelo zadovoljni z zanimivostmi, kot je tudi konopljina moka. Konoplja se nasploh vedno pogosteje uporablja v kulinariki, saj ima prav posebne lastnosti – najbolj priljubljeno je bržkone konopljino olje, ki ima nadvse ugodno maščobnokislinsko sestavo ter prepoznaven okus in aromo. Pa tudi drugih konopljinih izdelkov ne manjka, od moke in podobnih sestavin do gotovih jedi, kot so konopljine testenine. Tako imamo kar dosti izbire, če se želimo lotiti kakšnih novih izzivov pri kuhanju in peki.
Kaj nam omogoča konopljina moka?
Iz konopljine moke lahko izdelamo praktično vse, za kar se uporablja tudi navadna pšenična moka. Tako je to priljubljena alternativa predvsem za peko kruha in drugih pogostih pekovskih izdelkov, ki jim z dodatkom konopljine moke dodamo prav poseben okus. Dobimo zanimive specialitete, ki so nekoliko posebne, a vseeno še vedno prepričajo z vsemi tistimi lastnostmi, ki jih pričakujemo.
Prav tako se lahko konopljina moka uporablja za razne druge specialitete, ki se jih dokaj pogosto lotevamo. Lahko se uporablja recimo za peko palačink ali za pripravo drugih jedi, pri katerih je prav od moke veliko odvisno. Pazimo le na to, da znamo moko pravilno uporabiti in dobro izkoristiti prednosti, ki jih tu prinaša konoplja.
Kako se uporablja konopljina moka?
Pri uporabi konopljine moke moramo biti nekoliko pozorni. Običajno se priporoča, da to moko dodamo drugim vrstam moke in se konopljina moka ne uporablja izključno. Mešamo jo v ustreznem razmerju, morda z njo nadomestimo le kakšno tretjino moke pri pekovskih izdelkih, ki zahtevajo veliko moke. Na ta način že pridobimo posebne učinke in takoj bomo prepoznali značilen okus konopljine moke v končanih izdelkih. Še vedno pa lahko računamo na to, da bo peka uspešna in enostavna, saj se moka obnaša tako, kot če konopljine moke ne bi dodali.